
mi az a bento
Leginkább talán „uzsonnacsomagnak” nevezhetnénk. Az animék egyik legtipikusabb jelenete mikor az iskolás fiúk a diáklányok saját készítésű bento-it csodálják.
Japánban a hordozható ételek története egészen az 1300-as évek első feléig vezethető vissza, amikor is a nemesek, a szamuráj családok valamint a társadalom felső rétegéhez tartozó emberek utazásaikhoz és az ünnepi összejövetelekhez egyszerű fatartókban vittek magukkal ennivalót. Később, az Edo-korszakban (1603-1867) alakult ki az igazi divatja ezeknek az ételeknek. Tartóikat különleges díszítésekkel látták el és így kívül-belül egyre esztétikusabb darabok jelentek meg. A bento művészi előadásmódja a kyaraben.
Általában rizsből, halból és zöldségekből állítják össze. Mindenből egy keveset: legtöbbször főtt rizst, amelyet gyakran gombócokká, háromszöggé vagy szív alakúra formáznak; egy kis húst vagy halszeletet, esetleg tofut; többféle zöldséget, savanyúságot, zöldsalátát; pár szem gyümölcsöt és néha apró desszertet is adva mellé. A végeredmény egy vidám, gyakran színpompás kavalkád. Az elkészült étel ezután egy speciális dobozba kerül. Ez lehet egy egyszerű doboz, amiben külön rekeszek vannak kialakítva a különböző ételek számára vagy állhat több egymás fölé helyezhető elemből is, így például a köret és a hús külön szinten található.
Nekünk miért jó a bento?
Kapkodva eszünk, gyerekeink pedig sokszor az iskolai büfékben vagy a gyorséttermekben vásárolnak, legtöbbször egészségesnek nem nevezhető ételeket. Pedig lenne más választásunk, mert milyen könnyedén irányíthatóvá válna saját magunk és a családunk egészséges táplálkozása, ha esténként összeállítanánk a másnapi ebédcsomagot. Igaz, túl kell lépni azon a mentalitáson, hogy „ciki” az otthonról hozott ebéd!
Ideális fogyókúrázóknak. Így a munkahelyen vagy egy utazáskor is könnyedén tartható a speciális diéta. Ráadásul a megfelelő doboz méretével a mennyiség is kordában tartható.
Ajánlott vegetáriánusoknak. Főleg, ha már unják a sarki kifőzde rántott gombából és rántott sajtból álló kínálatát.
A mutatós bento csomag a japán háziasszony dicsősége. A gyerekeknek készült tízóraicsomagot a mamák már-már kötelező jelleggel feldíszítik: a főtt rizsből mosolygó napocskát mintáznak, a virsliből polipot, rákot, a sajtot és a húst vagy a tofut pedig vidám figurás sütikiszúróval „formázzák”.
Nézzük, mit készítenek a japán anyukák a gyerekeiknek:
http://www.youtube.com/watch?v=9OfMBWJZb3c
Milyen eszközök szükségesek a bento előállításához?
Különböző méretű kisebb-nagyobb műanyag tárolódobozok, maximum 1,5 literes űrtartalommal. Alkalmilag megfelel még a kiürült műanyag fagylaltosdoboz vagy egy korábbi ételrendelésből ránk maradt tálka is. Amire figyeljünk, hogy mikrosütőben melegíthető legyen.
Kisebb műanyag tálkák a körítés, zöldségek, savanyúság stb. szelektálására. Erre a célra egyébként nagyon jól megfelel egy-egy megüresedett mini-joghurtospohár vagy krémtúró tálkája stb.
Különálló szilikon muffinforma. Nagyon jól lehet benne salátákat, párolt zöldséget, gyümölcsöt tárolni, és többször felhasználható. De De a natúr- és biokedvelők akár egy-egy nagyobb levél salátát is használhatnak ugyanerre a funkcióra.
Néhány sütikiszúró forma a díszítés kedvéért, ha fel akarjuk dobni a hús vagy a rántott sajt, esetleg a tofu alakzatát.
Az ételek elkészítésénél törekedj az egyszerűségre; a grillezéssel, párolással rövid idő alatt elkészülnek az ételek, és vitamintartalmuk is magasabb. Használj akár két serpenyőt is egyszerre, vagy egy nagyban párold, egymás mellett külön-külön a zöldségeket. Az ebédcsomagodat előző este is összeállíthatod, de elkészítheted reggel is, ehhez azért érdemes a gabonaféléket (rizs, hajdina stb.) már előző este megfőzni. A gyakorlott japán háziasszonyok egyébként 20 percnél többet nem időznek a főzéssel és az összeállítással.
Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20080329/ebed_a_dobozbol/