Gyerekfilmek 9-10 éveseknek

Mit nézzen a kisiskolás, ha már 9-10 éves? Ha nem szeretnénk, hogy haszontalanul teljen a tévé előtt az idő. Összegyűjtöttem néhány fimet, ami érdekes, esetleg […]

Házi feladat – szorzás

Házi feladat – szorzás

A szorzást gyakoroltató oktatóprogram ezen a weboldalon található: https://www.mathmammoth.com/practice/multiplication Mivel angol nyelvű, az angolul nem tudóknak egy kis segítség. A felső részen beállíthatjuk, milyen szorzótáblákat […]

Házi feladat számítógépen

Házi feladat számítógépen

Mondok Nektek egy mesét. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskola, mondjuk az én iskolám a 60-as években. Reggel nagy táskával (mondjuk kisebbel, […]

Karácsonyi receptek gyerekeknek

Karácsonyi receptek gyerekeknek

A gyerekeknek karácsonykor is remek szórakozás lehet igazi ételeket készíteni. Az alábbiakban néhány egyszerű, de látványos, gyerekkezek által is elkészíthető ételeket gyűjtöttem össze. Mindegyikhez könnyen […]

Grafologika és nonogram

Grafologika és nonogram

A grafilogika egy logikai rejtvényfajta, amely egy japán dizájner, Non Ishida ötletei nyomán alakult ki. 1987-ben azzal az ötletével nyert meg egy grafikai versenyt, hogy […]

Kincskereső játékok

Kincskereső játékok

A gyerekek rossz időben (és pandémiában) is tele vannak energiával, és ilyenkor nem könnyű őket lekötni. Van azonban egy igazi klasszikus ötlet, amivel sosem lőhetünk […]

Tippek a tanévkezdéshez – ötletek már alsóban tanítóknak (is)

Tippek a tanévkezdéshez – ötletek már alsóban tanítóknak (is)

Ismét egy tanévkezdő cikk. “Legalább három éve hozzánk is begyűrűzött a Back to School vagyis a Vissza az iskolába divat. Persze ez mindig is volt, csak nem így hívták. […]

Mit csináljunk az első órán?

Mit csináljunk az első órán?

Megéri időt szakítani az új tanév első osztályfőnöki óráin arra, hogy játékos formában megismerjük tanulóinkat és ők is egymást. Különösen fontos ez, ha új osztályról […]

Jerusalema tánc lépésről lépésre

Jerusalema tánc lépésről lépésre

A 2020-as év legjobb tánc kihívása a dél-afrikai DJ Master KG és Nomcedo Jerusalema című dala. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek, kicsik és nagyok ezrei tanulták […]

Játsszunk!

Játsszunk!

A Facebookon rendszeresen találkozom olyan videókkal, ahol szülők-gyerekek játszanak. Mindig elámulok azon a rengeteg ötleten, amit bemutatnak. Nagyon sok szórakoztató és egyben sokirányú fejlesztést megvalósító […]

Mi az a bento?

mi az a bento

mi az a bento

Leginkább talán „uzsonnacsomagnak” nevezhetnénk. Az animék egyik legtipikusabb jelenete mikor az iskolás fiúk a diáklányok saját készítésű bento-it csodálják.

Japánban a hordozható ételek története egészen az 1300-as évek első feléig vezethető vissza, amikor is a nemesek, a szamuráj családok valamint a társadalom felső rétegéhez tartozó emberek utazásaikhoz és az ünnepi összejövetelekhez egyszerű fatartókban vittek magukkal ennivalót. Később, az Edo-korszakban (1603-1867) alakult ki az igazi divatja ezeknek az ételeknek. Tartóikat különleges díszítésekkel látták el és így kívül-belül egyre esztétikusabb darabok jelentek meg. A bento művészi előadásmódja a kyaraben.

Általában rizsből, halból és zöldségekből állítják össze. Mindenből egy keveset: legtöbbször főtt rizst, amelyet gyakran gombócokká, háromszöggé vagy szív alakúra formáznak; egy kis húst vagy halszeletet, esetleg tofut; többféle zöldséget, savanyúságot, zöldsalátát; pár szem gyümölcsöt és néha apró desszertet is adva mellé. A végeredmény egy vidám, gyakran színpompás kavalkád. Az elkészült étel ezután egy speciális dobozba kerül. Ez lehet egy egyszerű doboz, amiben külön rekeszek vannak kialakítva a különböző ételek számára vagy állhat több egymás fölé helyezhető elemből is, így például a köret és a hús külön szinten található.

Nekünk miért jó a bento?
Kapkodva eszünk, gyerekeink pedig sokszor az iskolai büfékben vagy a gyorséttermekben vásárolnak, legtöbbször egészségesnek nem nevezhető ételeket. Pedig lenne más választásunk, mert milyen könnyedén irányíthatóvá válna saját magunk és a családunk egészséges táplálkozása, ha esténként összeállítanánk a másnapi ebédcsomagot. Igaz, túl kell lépni azon a mentalitáson, hogy „ciki” az otthonról hozott ebéd!

Ideális fogyókúrázóknak. Így a munkahelyen vagy egy utazáskor is könnyedén tartható a speciális diéta. Ráadásul a megfelelő doboz méretével a mennyiség is kordában tartható.

Ajánlott vegetáriánusoknak. Főleg, ha már unják a sarki kifőzde rántott gombából és rántott sajtból álló kínálatát.

A mutatós bento csomag a japán háziasszony dicsősége. A gyerekeknek készült tízóraicsomagot a mamák már-már kötelező jelleggel feldíszítik: a főtt rizsből mosolygó napocskát mintáznak, a virsliből polipot, rákot, a sajtot és a húst vagy a tofut pedig vidám figurás sütikiszúróval „formázzák”.

Nézzük, mit készítenek a japán anyukák a gyerekeiknek:

http://www.youtube.com/watch?v=9OfMBWJZb3c

Milyen eszközök szükségesek a bento előállításához?

Különböző méretű kisebb-nagyobb műanyag tárolódobozok, maximum 1,5 literes űrtartalommal. Alkalmilag megfelel még a kiürült műanyag fagylaltosdoboz vagy egy korábbi ételrendelésből ránk maradt tálka is. Amire figyeljünk, hogy mikrosütőben melegíthető legyen.

Kisebb műanyag tálkák a körítés, zöldségek, savanyúság stb. szelektálására. Erre a célra egyébként nagyon jól megfelel egy-egy megüresedett mini-joghurtospohár vagy krémtúró tálkája stb.

Különálló szilikon muffinforma. Nagyon jól lehet benne salátákat, párolt zöldséget, gyümölcsöt tárolni, és többször felhasználható. De De a natúr- és biokedvelők akár egy-egy nagyobb levél salátát is használhatnak ugyanerre a funkcióra.

Néhány sütikiszúró forma a díszítés kedvéért, ha fel akarjuk dobni a hús vagy a rántott sajt, esetleg a tofu alakzatát.

Az ételek elkészítésénél törekedj az egyszerűségre; a grillezéssel, párolással rövid idő alatt elkészülnek az ételek, és vitamintartalmuk is magasabb. Használj akár két serpenyőt is egyszerre, vagy egy nagyban párold, egymás mellett külön-külön a zöldségeket. Az ebédcsomagodat előző este is összeállíthatod, de elkészítheted reggel is, ehhez azért érdemes a gabonaféléket (rizs, hajdina stb.) már előző este megfőzni. A gyakorlott japán háziasszonyok egyébként 20 percnél többet nem időznek a főzéssel és az összeállítással.

Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20080329/ebed_a_dobozbol/

Mentés

Kategória